L’alumnat del projecte Casa d’oficis d’hostaleria ha fet avui el tradicional dinar de final de curs amb les seves famílies al restaurant del Centre Municipal de Formació i Ocupació de L’Hospitalet (CEMFO). Com és habitual, el menú ha estat elaborat i servit pels mateixos alumnes per posar en valor el seu aprenentatge durant el curs. Ha comptat també amb l’alcalde, David Quirós, i amb la tinenta d’alcaldia de Ciutat Transformadora, Cristina Santón.
El projecte forma 20 joves menors de 30 anys en situació d’atur en diferents especialitats professionals relacionades amb l’hostaleria i el turisme: cuina; serveis de restaurant i bar i allotjament en planta d’hotel.
Els cursos, sense cost per a l’alumnat, es fan al Centre de Formació d’Hostaleria, un projecte municipal per a la formació professional, la inserció laboral i la dinamització econòmica en el sector de l’hostaleria a L’Hospitalet i han capacitat fins ara més de 3.000 ciutadans (joves sense qualificació, persones en recerca d’ocupació i treballadors en actiu amb necessitats de reciclatge).
Formació orientada a la inserció laboral i a la continuïtat formativa
Els cursos tenen una durada de 10 mesos (1.508 hores). Durant aquest temps, combinen la formació amb la pràctica professional remunerada amb un contracte laboral al restaurant d’aplicació del Centre Municipal de Formació i Ocupació de L’Hospitalet (CEMFO), on els alumnes realitzen serveis des del mes de febrer.
Casa d’oficis d’hostaleria, oportunitats a la zona nord de la ciutat
La Casa d’oficis d’hostaleria, amb més de 20 anys d’experiència, forma part del programa Treballs als barris, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) del Ministeri de Treball i Economia Social i l’Ajuntament de L’Hospitalet.
L’alumnat procedeix prioritàriament de la zona nord de la ciutat (Collblanc-la Torrassa, Pubilla Cases, la Florida i les Planes), on s’implementa el programa amb l’objectiu de donar suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social.
El programa aborda també aspectes com l’adquisició d’hàbits laborals, socials i actituds vers el treball durant un temps perllongat, que incideixen en la millora de les opcions d’inserció laboral dels joves. Els objectius són contribuir a la continuïtat formativa en cicles de la mateixa família professional i oferir una capacitació professional que els permeti accedir al mercat laboral.
Formació professional en sectors estratègics
Els cursos formen part del projecte FP 365, que impulsa la formació professional (FP) amb l’objectiu de posicionar L’Hospitalet com a referent metropolità en aquesta oferta formativa.
Alguns dels programes formatius que s’impulsen tenen una rellevància especial, ja que estan destinats a sectors de la societat amb dificultats per inserir-se al mercat laboral, com ara persones que han abandonat el sistema educatiu i no tenen cap titulació.
A més, la gran majoria de les formacions estan centrades en sectors que són i seran motors de l’ocupació i el desenvolupament econòmic local, com ara el turisme i els serveis d’allotjament i de restauració; la nova mobilitat urbana i el vehicle elèctric, i l’eficiència energètica i les instal·lacions sostenibles.