Un total de 427 alumnes de primària i ESO, de 8 escoles i 6 instituts de L’Hospitalet, han venut avui els productes creats per les 20 cooperatives escolars en un mercat a l’aire lliure als districtes de Santa Eulàlia i Bellvitge. La iniciativa s’inscriu en el programa Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE), impulsat per la Diputació de Barcelona, i el projecte Empresa Jove Europea (EJE), impulsat conjuntament per les àrees municipals de Serveis a les Persones i de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme.
Els infants i joves estudiants dels centres participants han exposat i venut els productes que han creat i desenvolupat i, al finalitzar el mercat, faran una donació d’un 10 % com a mínim dels beneficis obtinguts a una ONG o entitat social de la ciutat. La venda dels seus productes culmina un projecte que s’ha desenvolupat al llarg de tot el curs.
En la 13a edició del projecte CuEmE, hi han participat 296 alumnes de cinquè i sisè de primària de les escoles Milagros Consarnau, Bernat Desclot, Pompeu Fabra, Provençana, Frederic Mistral, Gornal, Bellvitge i Bernat Metge.
D’aquesta manera, es potencia l’adquisició de competències bàsiques, com ara exercitar i fomentar l’autonomia personal; aprendre a emprendre; tractar la informació; dominar les matemàtiques, la llengua i les eines digitals, i d’altres com desenvolupar les habilitats de negociació i resolució de problemes. Els alumnes elaboren artesanalment els productes que han dissenyat i els venen el dia del mercat.
Pel que fa al projecte EJE, aquest és el 10è curs que es realitza i ha comptat amb la participació de 131 alumnes de 6 instituts: Europa, Bellvitge, Bisbe Berenguer, Santa Eulàlia, Institut Escola Gornal i Jaume Botey. S’han creat 8 cooperatives en el marc de l’assignatura d’emprenedoria de 3r i 4t d’ESO.
EJE és un projecte educatiu que s’integra dins del Programa de foment de cultura emprenedora en l’etapa d’educació secundària obligatòria (ESO). La iniciativa proposa a l’alumnat crear i gestionar la seva pròpia miniempresa dins l’aula, amb la forma jurídica de societat cooperativa. La cooperativa estableix relacions comercials amb cooperatives d’altres comunitats autònomes o països, amb l’objectiu d’importar i exportar productes entre si. Els productes es comercialitzen al mercat local per, posteriorment, analitzar el resultat i repartir els beneficis obtinguts, com qualsevol empresa.
A través d’aquesta experiència, i en un context real, l’alumnat desenvolupa habilitats i actituds com ara la iniciativa, la presa de decisions, la creativitat i el treball en equip, i, alhora, assimila conceptes bàsics sobre la creació i gestió d'empresa.
El programa EJE està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Compta, a més, amb la participació de Torre Barrina, que a través d’un taller de disseny, dona suport a l’alumnat d’EJE a l’hora d’elaborar el catàleg de productes.