L’Hospitalet ha acollit avui una jornada per informar i reflexionar sobre la concertació territorial de les polítiques actives d’ocupació (PAO) a Gornal Activa.
La concertació territorial té com a objectiu que les polítiques públiques d’ocupació es dissenyin, s’implementin i es gestionin de manera integrada entre tots els agents que intervenen en un territori. La finalitat és que s’adaptin a les necessitats reals de les persones, millorant-ne l’ocupabilitat i incrementant la competitivitat de les empreses i dels diversos sectors d'activitat.
L’acte ha comptat amb la presència del regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament, José Antonio Alcaide.
En primer lloc, Susana Díaz, subdirectora general de Polítiques Actives d’Ocupació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), ha parlat sobre el concepte de la concertació territorial de les polítiques actives d’ocupació. Posteriorment, Eduard Jiménez, tècnic assessor de la comissió d’ocupació de la Federació de Municipis de Catalunya, ha explicat el paper de les entitats locals en el canvi de model de les PAO.
Per finalitzar l’acte, s’ha dut a terme una taula rodona amb representants de l’Ajuntament de L’Hospitalet, de la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), de Comissions Obreres (CCOO), de la Unió General de Treballadors (UGT) i de l’Associació Empresarial de L’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL).
Les polítiques d’ocupació, una prioritat per a l’Ajuntament
L’Ajuntament de L’Hospitalet, en col·laboració amb altres institucions, desenvolupa polítiques d’ocupació des de fa 30 anys, les quals ha anat adaptant, d’una banda, a les noves necessitats de la població, amb serveis individualitzats amb l’objectiu que la ciutadania pugui accedir a un lloc de treball digne. I, d’una altra banda, de les empreses, amb serveis enfocats a la informació, la gestió d’ofertes de treball i el suport amb els tràmits.
Des de 2015, L’Hospitalet disposa de l’equipament de Gornal Activa, que té com a objectiu fomentar l’ocupació i la formació contínua de la ciutadania de la ciutat, amb orientacions laborals, formacions en noves tecnologies, assessorament per a l’emprenedoria i l’Oficina de Serveis a l’Empresa.
El 2012 es va crear la borsa de treball municipal autoritzada com a agència de col·locació pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). Durant els últims 5 anys, 8.349 persones s’hi han donat d’alta i s’hi han gestionat gairebé 1.500 processos de selecció.
D’altra banda, per mitjà del Centre Municipal de Formació i Orientació al Treball (CEMFO), L’Hospitalet aposta per la formació professional per a l’ocupació. Durant el curs 2022-2023, 468 alumnes es van formar en els 46 cursos que ofereix l’Ajuntament, programes gratuïts destinats a sectors de la societat amb dificultats per inserir-se al mercat laboral, joves que han abandonat el sistema educatiu i no tenen una titulació, persones a l’atur o dones amb càrregues familiars, entre d’altres.