Alumnes de primària i ESO, de 9 escoles i 5 instituts de L’Hospitalet, han venut avui els productes creats per les 24 cooperatives escolars en mercats a l’aire lliure als barris de Santa Eulàlia i Bellvitge. La iniciativa, a la que hi participen 568 alumnes de primària i ESO, s’inscriu en el programa Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE), de la Diputació de Barcelona, i el projecte Empresa Jove Europea (EJE), tots dos impulsats per l’Àrea de Ciutat Transformadora.
Els infants i joves estudiants dels centres participants han exposat i han venut els productes que han creat i desenvolupat. La venda dels seus productes culmina un projecte que s’ha desenvolupat al llarg de tot el curs. L’Ajuntament ha fet arribar als alumnes el document NIF que acredita la creació de l’empresa cooperativa, per tal que quedi constituïda i alhora tenir els permisos per vendre els productes al mercat.
Els objectius d’aquesta iniciativa són desenvolupar competències clau entre l’alumnat, com ara, el treball en equip, la creativitat, la comunicació i la presa de decisions; enfortir el teixit comunitari, a través de la creació de ponts entre escoles, empreses i entitats locals, la qual cosa vincula l’educació amb el desenvolupament econòmic i social de la ciutat; fomentar valors socials, ja que el model cooperatiu reforça la solidaritat, la igualtat d’oportunitats i l’equitat; complir els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 i els principis de la Carta de Ciutats Educadores, contribuint a una societat més inclusiva i sostenible, i preparar l’alumnat per al futur, donant a l’alumnat eines per desenvolupar els seus projectes vitals i professionals com a ciutadania activa i compromesa amb el seu entorn. Al finalitzar el mercat, faran una donació d’un 10 % com a mínim dels beneficis obtinguts a una ONG o entitat social de la ciutat.
Al projecte Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE), que arriba a la 14a edició, participaran 449 alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles Milagros Consarnau, Bernat Desclot, Pompeu Fabra, Provençana, Frederic Mistral, Gornal, Bellvitge, Bernat Metge i La Marina. En total s’han creat 18 cooperatives.
L’objectiu del programa és fomentar la cultura emprenedora en els alumnes del cicle superior d'educació primària per mitjà de l’adquisició de competències bàsiques; aprendre a emprendre; tractar la informació; matemàtiques, llengua i eines digitals, i altres capacitats, com la negociació i la resolució de problemes. Els alumnes elaboren artesanalment els productes dissenyats per ells i els venen el dia del mercat.
Pel que fa al projecte Empresa Jove Europea (EJE), aquest és l’11è curs que es duu a terme i ha comptat amb la participació de 119 alumnes de 5 instituts: Europa, Bellvitge, Bisbe Berenguer, Santa Eulàlia i Jaume Botey. S’han creat 6 cooperatives en el marc de l’assignatura d’Emprenedoria de 3r i 4t d’ESO.
EJE és un projecte educatiu dissenyat per Valnalón, que s’integra dins del Programa de foment de cultura emprenedora, en l’etapa d’educació secundària obligatòria (ESO). L’alumnat crea i gestiona la seva pròpia miniempresa dins l’aula, amb la forma jurídica de societat cooperativa, que estableix relacions comercials amb miniempreses d’altres comunitats autònomes o països, amb l’objectiu d’importar i exportar productes entre si. Aquests productes es comercialitzen al mercat local per, posteriorment, analitzar el resultat i repartir els beneficis obtinguts, igual que qualsevol empresa real.