Formació

Centre de Formació d’Hostaleria

El centre de formació d’hostaleria

Menjador CFHVeure imatge de El centre de formació d’hostaleria (nova finestra)

El Centre de Formació d’Hostaleria és un projecte municipal per a la formació professional, la inserció laboral i la dinamització econòmica en el sector de l’hostaleria a L’Hospitalet. El Centre desenvolupa accions de formació per a l’ocupació i de formació continua amb certificat de professionalitat.
Àmbits de la formació:

  • Restauració: Cuina, pastisseria i càtering
  • Servei de restaurant i bar, cocteleria i sommelieria
  • Allotjament: operacions bàsiques de pisos
  • Gestió i qualitat d’establiments hostaleria
  • Manipulació d’aliments

Alhora, impulsa la dinamització del sector a través de la realització de esdeveniments gastronòmics en col·laboració amb els establiments i les organitzacions gremials i professionals de la ciutat.

L’Hospitalet té més de 1.000 establiments dedicats a la restauració. Majoritàriament són bars i petits restaurants, molts dels quals són de gestió familiar, però la transformació urbana i econòmica dels darrers anys ha afavorit la instal·lació d’hotels i nous establiments gastronòmics que donen servei tant a la població de la ciutat com al visitant i al sector del turisme de negocis.

Una de les garanties fonamentals de la qualitat i competitivitat del sector és disposar d’un personal ben qualificat. En aquest sentit, la formació i qualificació professional són un factor imprescindible per l’èxit.

Instal·lacions

El Centre disposa d’instal·lacions àmplies i adequades per a la impartició de formació amb certificat de professionalitat:

  • Cuina pedagògica de 200 m2 amb equipament per a cuina de restaurant i de col·lectivitats.
  • Obrador de pastisseria
  • Aula-taller bar i restaurant
  • Aula-taller de sommelieria - sala de tast
  • Aula-taller habitació d’hotel
  • Aula-taller servei de bugaderia
  • Aules polivalents i d’informàtica.
  • Restaurant d’aplicació, amb un ambient elegant i agradable per a 40 comensals, on degustar els plats elaborats i servits pels alumnes.

Formar-se per treballar

Formació professional per a l’ocupació

Formació al CFHVeure imatge de Formar-se per treballar (nova finestra)

Accions formatives per facilitar la inserció laboral de les persones inscrites com a demandants d’ocupació. Una formació permanentment actualitzada i adequada a les necessitats del mercat laboral i que dóna resposta a les necessitats de col·locació dels alumnes en el sector de l’hostaleria i de la restauració (hotels, bars i restaurants, empreses de càtering) i altres sectors amb serveis afins (residències, hospitals, menjadors escolars)

  • Programa de Formació i Inserció (PFI)
  • Programa de Formació i Inserció adreçat a joves entre 16 i 21 anys d’edat , que hagin finalitzat l’Educació Secundària Obligatòria, sense obtenir el títol de Graduat en ESO.

Especialitats:

  • Auxiliar d’hostaleria: cuina i càtering
  • Auxiliar d’hostaleria: cuina i serveis de restauració.

Aquests programes es desenvolupen dintre del marc de la Garantia Juvenil i del programa operatiu d’ocupació juvenil del període 2014-2020 Fons Social Europeu

Casa d’oficis Hotel’H

Programa de formació i treball de 12 meses de durada adreçat a joves menors de 25 anys, que tinguin finalitzada l’Educació Secundaria Obligatòria (ESO) amb l' objectiu de capacitar-les  professionalment i afavorir la seva inserció laboral.

Especialitats:

  • Cuiner/a
  • Serveis de restaurant, bar i cafeteria
  • Operacions bàsiques de pisos d’allotjament

Joves per l’ocupació

Actuacions de suport a joves d’entre 16 i 29 anys en situació d’atur, que combina accions d’orientació, formació i adquisició d’experiència professional en empreses.

Especialitats:

  • Auxiliar en activitats de cuina
  • Auxiliar en activitats de restaurant i bar

Formar-se per millorar

Formació continua per a treballadors en actiu

Accions formatives adreçades prioritàriament a treballadors en actiu que tenen per finalitat millorar la seva qualificació professional i, alhora, contribuir al manteniment de la seva ocupació.

Especialitats:

  • Cuina
  • Servei en restaurant i bar
  • Sommelieria
  • Cocteleria
  • Anglès per a hostaleria
  • Sistemes APPCC

L’escola de barmans

Un projecte singular

Veure imatge de L’escola de barmans (nova finestra)

El servei de restauració i en especial la cocteleria tenen una presència destacada en l’activitat del Centre de Formació d’Hostaleria, per la qual cosa s’ha desenvolupat el projecte singular d’Escola de Barmans, que té per objectiu facilitar la formació i qualificació de professionals del bar i promoure el coneixement de la cocteleria i impulsar la seva pràctica a la ciutat.

El programa està adreçat a joves majors de 18 anys, inscrits al programa de  Garantia Juvenil amb formació en hostaleria de nivell 1 o experiència en el sector però sense qualificació professional i en recerca d’ocupació. L’objectiu principal d’aquest programa és orientar i formar professionals i nous treballadors de la ciutat perquè obtinguin una qualificació acreditada i disposin de les competències adequades per exercir la professió de barmans.

Accions formatives:

  • Formació professional basada en mòduls formatius específics amb certificat de professionalitat: Serveis de bar i cafeteria, begudes i servei de vins
  • Formació en anglès professional.
  • Formació en TIC per a l’aplicació de sistemes informàtics en  bar cafeteria
  • Control de l’activitat econòmica del bar i cafeteria
  • Pràctiques en empreses
  • Formació per l’emprenedoria i promoció de la cultura emprenedora

Concurs de cocteleria “Ciutat de L’Hospitalet”

El Concurs de cocteleria "Ciutat de L’Hospitalet", adreçat a joves professionals i estudiants d’escoles d’hostaleria, és una activitat  destacada de les Festes de Primavera i té una llarga tradició a la ciutat. Es va iniciar el 1984 i des d’aleshores s’ha celebrat ininterrompudament cada any. Compta amb la col·laboració del Club del Barman de Catalunya.

Dinamitzar l’hostaleria de la ciutat  

L’Hospitalet de tapes

La diversitat i qualitat de l’oferta gastronòmica de ciutat es posa de manifest en la celebració del programa de rutes de tapes i platillos.

L’Hospitalet de tapes s’inicia amb la Primavera de tapes, ruta gastronòmica que forma part de les Festes de Primavera, i continua als diferents barris de la ciutat (Sant Josep, Santa Eulàlia, La Florida, Pubilla Cases i Can Serra) amb ocasió de les Festes Majors. A la tardor, platillos!, recull la tradició catalana del platillo i incorpora altres tradicions gastronòmiques i la innovació.

En paral·lel es celebren els tallers de formació Tapes d’ara, adreçats als restauradors de la ciutat i amb l’objectiu de afavorir la creativitat i l’adquisició de noves tècniques culinàries.

Guia gastronómica

El Centre de Formació d’Hostaleria impulsa la publicació de la Guia gastronòmica “L’H tapa a tapa. Locals singulars per menjar i beure com cal”, que posa en valor els locals singulars i de qualitat, i mostra l’existència d’un sector de la restauració potent i divers a la ciutat.

Per a més informació, podeu consultar el web de L'H Turisme: hospitaletturisme.l-h.cat

  • Guia de Formació Professional
Àrea de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme
Carrer Can Tries, 20 - 08902 L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) Avís legal