El Centre de Formació d’Hostaleria és un projecte municipal per a la formació professional, la inserció laboral i la dinamització econòmica en el sector de l’hostaleria a L’Hospitalet. El Centre desenvolupa accions de formació per a l’ocupació i de formació continua amb certificat de professionalitat.
Àmbits de la formació:
Alhora, impulsa la dinamització del sector a través de la realització de esdeveniments gastronòmics en col·laboració amb els establiments i les organitzacions gremials i professionals de la ciutat.
L’Hospitalet té més de 1.000 establiments dedicats a la restauració. Majoritàriament són bars i petits restaurants, molts dels quals són de gestió familiar, però la transformació urbana i econòmica dels darrers anys ha afavorit la instal·lació d’hotels i nous establiments gastronòmics que donen servei tant a la població de la ciutat com al visitant i al sector del turisme de negocis.
Una de les garanties fonamentals de la qualitat i competitivitat del sector és disposar d’un personal ben qualificat. En aquest sentit, la formació i qualificació professional són un factor imprescindible per l’èxit.
El Centre disposa d’instal·lacions àmplies i adequades per a la impartició de formació amb certificat de professionalitat:
Accions formatives per facilitar la inserció laboral de les persones inscrites com a demandants d’ocupació. Una formació permanentment actualitzada i adequada a les necessitats del mercat laboral i que dóna resposta a les necessitats de col·locació dels alumnes en el sector de l’hostaleria i de la restauració (hotels, bars i restaurants, empreses de càtering) i altres sectors amb serveis afins (residències, hospitals, menjadors escolars)
Especialitats:
Aquests programes es desenvolupen dintre del marc de la Garantia Juvenil i del programa operatiu d’ocupació juvenil del període 2014-2020 Fons Social Europeu
Programa de formació i treball de 12 meses de durada adreçat a joves menors de 25 anys, que tinguin finalitzada l’Educació Secundaria Obligatòria (ESO) amb l' objectiu de capacitar-les professionalment i afavorir la seva inserció laboral.
Especialitats:
Actuacions de suport a joves d’entre 16 i 29 anys en situació d’atur, que combina accions d’orientació, formació i adquisició d’experiència professional en empreses.
Especialitats:
Accions formatives adreçades prioritàriament a treballadors en actiu que tenen per finalitat millorar la seva qualificació professional i, alhora, contribuir al manteniment de la seva ocupació.
Especialitats:
El servei de restauració i en especial la cocteleria tenen una presència destacada en l’activitat del Centre de Formació d’Hostaleria, per la qual cosa s’ha desenvolupat el projecte singular d’Escola de Barmans, que té per objectiu facilitar la formació i qualificació de professionals del bar i promoure el coneixement de la cocteleria i impulsar la seva pràctica a la ciutat.
El programa està adreçat a joves majors de 18 anys, inscrits al programa de Garantia Juvenil amb formació en hostaleria de nivell 1 o experiència en el sector però sense qualificació professional i en recerca d’ocupació. L’objectiu principal d’aquest programa és orientar i formar professionals i nous treballadors de la ciutat perquè obtinguin una qualificació acreditada i disposin de les competències adequades per exercir la professió de barmans.
Accions formatives:
El Concurs de cocteleria "Ciutat de L’Hospitalet", adreçat a joves professionals i estudiants d’escoles d’hostaleria, és una activitat destacada de les Festes de Primavera i té una llarga tradició a la ciutat. Es va iniciar el 1984 i des d’aleshores s’ha celebrat ininterrompudament cada any. Compta amb la col·laboració del Club del Barman de Catalunya.
La diversitat i qualitat de l’oferta gastronòmica de ciutat es posa de manifest en la celebració del programa de rutes de tapes i platillos.
L’Hospitalet de tapes s’inicia amb la Primavera de tapes, ruta gastronòmica que forma part de les Festes de Primavera, i continua als diferents barris de la ciutat (Sant Josep, Santa Eulàlia, La Florida, Pubilla Cases i Can Serra) amb ocasió de les Festes Majors. A la tardor, platillos!, recull la tradició catalana del platillo i incorpora altres tradicions gastronòmiques i la innovació.
En paral·lel es celebren els tallers de formació Tapes d’ara, adreçats als restauradors de la ciutat i amb l’objectiu de afavorir la creativitat i l’adquisició de noves tècniques culinàries.
El Centre de Formació d’Hostaleria impulsa la publicació de la Guia gastronòmica “L’H tapa a tapa. Locals singulars per menjar i beure com cal”, que posa en valor els locals singulars i de qualitat, i mostra l’existència d’un sector de la restauració potent i divers a la ciutat.
Per a més informació, podeu consultar el web de L'H Turisme: hospitaletturisme.l-h.cat