Notícies

Detall notícia

09/01/2024
Formació professional per a l'ocupació
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Whatsapp

Comencen vuit programes de formació professional per a l’ocupació

Les formacions no suposen cap cost per a l’alumnat  i tenen com a objectiu millorar la inserció laboral dels joves i la continuïtat formativa
Veure imatge de Comencen vuit programes de formació professional per a l’ocupació (nova finestra)

59 alumnes han iniciat aquest gener vuit accions de formació professional per a l’ocupació al Centre Municipal de Formació i Orientació al Treball (CEMFO). Les formacions, sense cost per a l’alumnat, són part de les cases d’oficis d’hostaleria i d’instal·lacions i eficiència energètica i dels programes de formació i inserció (PFI).

Aquestes formacions tenen com a objectiu millorar la inserció o la reinserció laboral dels joves i també fan possible l’accés a cicles de formació professional de grau mitjà o superior.


PFI, formació orientada a la inserció laboral i a la continuïtat formativa

Dinou alumnes han començat els cursos d’auxiliar d’hoteleria en dues especialitats: cuina i càtering i cuina i serveis de restaurant dels programes de formació i inserció (PFI), unes formacions bàsiques, de 1.000 hores de durada, autoritzades pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i cofinançades per la Diputació de Barcelona.

L’alumnat es forma durant set mesos al Centre de Formació d’Hostaleria de L’Hospitalet i hi farà pràctiques al restaurant d’aplicació del CEMFO. La formació millora la inserció laboral de l’alumnat i la seva continuïtat formativa, ja que, en acabar, assoleix el certificat de professionalitat de nivell 1, que permet accedir a un cicle formatiu de grau mitjà (CFGM). En l’edició anterior, més d’un 60 % de l’alumnat es va incorporar a un CFGM per continuar els estudis d’hostaleria.

El programa PFI s’adreça a joves de 16 a 21 anys de L’Hospitalet que han abandonat l’educació secundària obligatòria sense obtenir-ne el títol i que en el moment d’iniciar el programa no segueixen estudis en el sistema educatiu ni participen en altres accions de formació.


Cases d’oficis, oportunitats a la zona nord de la ciutat

40 alumnes han començat la formació en les cases d’oficis de la ciutat, programes mixtos de formació i treball, de 1.500 hores de durada, amb les quals obtenen el certificat de professionalitat de nivell 2. Són formacions adreçades a joves menors de 30 anys demandants d’ocupació no ocupats amb el graduat d’ESO amb l’objectiu de millorar-ne la preparació professional i la inserció laboral.

20 alumnes han començat la formació a la Casa d’Oficis d’Hostaleria en tres especialitats: mòdul de cuina; mòdul de serveis de restaurant, bar i cafeteria, i mòdul de serveis de planta d’hotel, recepció i cafeteria. Els cursos combinen la formació teòrica i les pràctiques al restaurant del Centre Municipal de Formació i Ocupació de L’Hospitalet (CEMFO).

També, han començat la seva formació 20 alumnes de la Casa d’Oficis d’Instal·lacions i Eficiència Energètica, en les especialitats de muntatge i manteniment d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió; operacions de fontaneria i calefacció-climatització domèstica; muntatge i manteniment d’instal·lacions frigorífiques; muntatge i manteniment d’instal·lacions solars tèrmiques, i energia i sostenibilitat.

Els cursos combinen la formació i la pràctica laboral en un context productiu real, mitjançant un contracte laboral de sis mesos.

La Casa d’Oficis d’Instal·lacions i Eficiència Energètica s’emmarca en les accions del Centre per l’Energia i la Sostenibilitat de L’Hospitalet (CES L’H), una iniciativa de l’Ajuntament de L’Hospitalet, per impulsar la transició energètica, promoure l’ús d’energies renovables i empoderar energèticament la ciutadania i les empreses locals. Un dels seus eixos principals d’actuació és la formació orientada a cobrir les necessitats i tendències de les noves demandes del mercat de treball derivades de la transició energètica.

Les cases d’oficis són accions subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc projecte Treball als barris, programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social. El projecte dona suport de manera prioritària als barris de la zona nord de la ciutat: Collblanc, la Torrassa, Pubilla Cases, la Florida i les Planes. Barris que, per les seves característiques, requereixen una atenció especial de l’Administració per millorar-los des del punt de vista ocupacional, social i econòmic, amb l’objectiu de contribuir a l’equilibri social i territorial. El projecte Treball als barris va atendre l’any passat més de 250 persones, amb accions d’orientació laboral i formació professional.


Formació professional per a l’ocupació a L’Hospitalet: 468 alumnes el 2023

Durant el curs 2022-2023, un total de 468 alumnes s’han format en els 46 cursos oferts per l’Ajuntament de L’Hospitalet. Tots els programes són sense cost per  a l’alumnat i estan destinats a sectors de la societat amb dificultats per inserir-se al mercat laboral, joves que han abandonat el sistema educatiu i no tenen una titulació, persones a l’atur o dones amb càrregues familiars, entre d’altres.

L’Hospitalet aposta per la formació professional per a l’ocupació i per generar noves oportunitats. Forma part de l’estratègia de ciutat FP 365, un projecte que impulsa la formació professional (FP) amb l’objectiu de posicionar L’Hospitalet com a referent metropolità en aquesta oferta formativa, que esdevé un instrument imprescindible de progrés i desenvolupament per a la ciutat.

Aquestes formacions són part d’una visió estratègica de L’Hospitalet per millorar els nivells de contractació i la reinserció dels col·lectius vulnerables i impulsar l’ocupació amb perspectiva de gènere, mitjançant formacions i ocupacions verdes, sostenibles i en noves tecnologies.

D’altra banda, la gran majoria de les formacions estan centrades en sectors estratègics de la ciutat, que són i seran motors de l’ocupació i el desenvolupament econòmic local, com són el turisme i els serveis d’allotjament i restauració; la nova mobilitat urbana i el vehicle elèctric; l’eficiència energètica i les instal·lacions sostenibles.

Àrea de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme
Carrer Can Tries, 20 - 08902 L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) Avís legal